Ünnepi különkiakadás

  Mert nem telhet el az adventi időszak két nyelés halászlé és krémlikőr között úgy, hogy ne gondolnánk szeretteinkre.. és rögtön utána az egész izzadságszagú és fárasztó ünnepi rohanásra. 
  Ha csak felületes kapkodásból áll a decemberi készülődés, hogy talán egy pár órás pihenés majd dukál Neked is az asztalnál, de onnan is fel kell ugranod, mert a vendégek ezt és azt kérnek még, akkor ott valami nagyon nem stimmel. Viszont akkor sincs minden rendben, ha csak ülsz a kanapédon egy zacskó fahéjas-almás chipset majszolva, miközben egy bögre hagymás-tejfölös-paprikás teát szürcsölsz és várod, hogy a frissen sült pulyka / kacsa / csirke / malac / hal a szádba repüljön.


73 - Bár ne kívánságlista
avagy milyen is az, amikor a Mikulásnak szánt levelekbe egy krampusz olvas bele

  Soha nem értettem azokat a szülőket, az Ördög vinné el Őket, akik elhitetik a bejglin hizlalt taknyos gyerekeikkel, hogy a Mikulás nem létezik.. Ne hidd el!
  Telik-elmúlik az idő és ha minden ilyenből kinő az ember fia-lánya, az életnek mi bája marad? Saját maga hibája lesz csak a középpontban, vagy hogy a számláján még pont van, viszont több a sárga csekk. Adventi hangulat a főtéren? - csekk! Novemberben már tejbevonó-mikulás a hipermarketben? - csekk! Ha arany vasárnap előtti éjszaka szabad a színpadon a mikrofon? - csekk! Ajándékok a szeretteknek? - baszki!
  Számodra annyi az egész ünnepnek, a játékgyárak véletlen se tüntetnek, a gyógyszergyárak osztogatnak tűt Nektek, hogy oltsátok be magatokat néhány nemes eszme ellen. Ez a szellem lengi be a mindennapokat és még az ünnepekkor se tudtok tőle szabadulni. Épp ezért tud Luci irányítani Titeket éjjel-nappal, hogy tűzzel-vassal küzdjetek a saját boldogságotok ellen. Én pont leszarom, miben és kiben hisztek, az Ördög sose alszik.. psszt: és nem Prada-t visel, nem .. Kiton-t.
De kötelességem van ma. Kölcsön lettem adva, segíthetek teljesíteni a leveleiteket. Egy mindenkiért, mindenki egyet ért. Jól van, vágjunk hozzá kedves fejet:

- Szeretnék kistestvéreket!
  .. Én meg bikinis képeket anyu virgácsairól..elvégre mindent én se vállalok el látatlanba'. Apropó, ha mára ezt vállaltam, na majd az öreg szakállastól valahogy megszerzem a rossz lányok listáját, hogy a krampusz kis fáját állítsák fel az idén.. 
oké, hazudtam: nem kicsi..

- Szeretnék egy ari kiskutyát, a családba kevesebb tusát, megváltoztatni a pasim anyjának habitusát. Meg olyan régen vagyunk már együtt, én és Danika, hogy karira leginkább egy gyűrűt szeretnék az ujjamra.
  .. Drágasssszágom! Egy gyűrű, mindezek felett?! Lesheted..

- Szeretnék önfejlesztő könyveket még, mert az egyikben épp azt olvastam, ha leveszem a szobám ajtaját, csőstől jön a jószerencse a pozitív karma át.
  .. Ó, igen, ez az, hogyan gazdagodjunk meg minél gyorsabban: szereljük le a bejáratot és nyissunk utat az erőknek.. Pff, mindenki a könnyebb utat akarja választani. Az én tanácsom nagyon egyszerű: Le akarsz fogyni? Ne zabálj, Dagi! Jól akarsz élni? Melózz éjjel-nappal, Lustaság! Boldog akarsz lenni? Keress egy álompasit és soha ne engedd el.. vagy nőt, ha épp ahhoz van gusztusod.

  Lássuk csak, mi van még:
Nyálas szingli feleséget, öreg ember eleséget, jó barátnak ellenséget, világbékét? Ugyan kérlek.. Ennyi erővel akár megkérheted a Grincset, hogy szállítsa le a családnak a meglepetés kincset.
  Látom, még mindig nem értitek, Ti gyarló emberek: Egyáltalán nem az a lényeges, hogy mit szeretnél, álmodban mi lennél, legszívesebben mit ennél.. Fontosabb ennél, hogy hogyan akarod azt elérni. Meglépni az első lépést kurva nehéz, tudom én is. Mégis, ha néma gyerekként siránkozol ebben a már-már túl giccses adventi szirupban, fogsz belefulladni a tehetetlenség megannyi kénkőszurkos mocskában. Szeretet? Magában lófaszra sem elég. Szükséges, de nem elégséges.
  Adhatsz ajándékot eleget, de ezt az egyet ne feledd: Tegyél is azért valamit, hogy boldog legyél. Aztán majd jövőre megnézem, mennyire voltatok jó gyerekek. Addig is békés-okos ünnepeket!

Ex

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése