Fuss, sánta kutya!

  Mindenkivel megesik, hogy valamiért ferdít az igazságon, ez vitathatatlan. Még ha vannak, akik tagadják is ezt, valószínűleg nem veszik figyelembe a hazugságok széles skáláját, csak a durva, önző, kegyetlen hazugságokra fókuszálnak. 
  Sokan úgy vannak vele, hogy tények elhallgatása is már hazugságnak minősül, s hogy a füllentéseknek, illetve kegyes hazugságnak van-e létjogosultsága az igazságosság mezsgyéjén, mindenki döntse el maga. De milyen okokból hazudunk embertársainknak?


56 - Részlet a Hazudj hát! c. írásból
Hazudj hát! 

  Ha már arra se emlékszel, hogy mit ebédeltél, amikor kérdezik, mert annyira máshol jár a fejed egész héten, el voltál havazva megannyi teendővel és féltve őrzött céljaidat is fejben akarod tartani, hogy önmagad megvalósításával is foglalkozhass.. mikor épp akadna rá egy kis szabadidőd és már arra se tudnád a választ, hogy mit ebédeltél: hazudj hát!
  Ha nem tetszik a születésnapi/karácsonyi/Valentin-napi/házassági évfordulós vagy bármilyen más alkalomra kapott ajándékod, pedig látszik, hogy az ajándékozó szívből szánta, hogy mikor meglátta, azonnal Te jutottál eszébe, de már így is van belőle majdnem egy tucat, s Neked elég lett volna 11 is és megkérdezi, hogy „örülsz neki?”: hazudj hát!
  Ha elkövettél valami csínytevést, kihágást, meggondolatlanságot, figyelmetlenséget vagy egy óvatlan pillanatban voltál csak véletlen balesetnek előidézője és nem akarsz felelni a tetteidért, vállalni annak következményeit és a megérdemelt büntetésben részesülni az igazság tisztító erejű oltárán: hazudj hát!
  Ha el akarod titkolni, hogy még van belőle, vagyis lenne, de már sajnos nincs, mert elfogyott, elmúlt, elromlott, nem is volt.. mivel valójában mohó vagy és csupán magadnak akarod a legszebbet, a legjobbat, a legtisztábbat, a legpraktikusabbat, a legutolsót: hazudj hát!
  Ha elfelejtetted, amire megkértek s Te megígérted, megeskettek, hogy megteszed, mert fontos, de el voltál havazva megannyi teendővel és akkor féltve őrzött céljaidról már említést se teszünk, hogy teljesen kiment a fejedből, amit megbeszéltetek: hazudj hát!
  Ha önzőn inkább megtartanád magadnak a segítséget, pedig embertársad még remél Benned némi együttérzést, de Te már oly sokszor megfizetted a tanulópénzt, ami okán belefáradtál, hogy mindig csak adj másoknak, mert jó tett helyében jóval nagyobb szívességet kérnek legközelebb.. és már nem csak a kisujjad, de mindkét karod odaadtad és még mindig nem elég így se Nekik: hazudj hát!

  Ha színeket szeretnél e világba és nemes pompát, ami mindent beborít, és jótékony ködként ereszkedik le közénk, de minden olyan noir, mint egy ’40-es évekbeli füstös pályaudvar valami megkopott amerikai krimi filmből, ahol a főhősnő, mint tapasztalt, de mára már lecsúszott magánnyomozó, kifulladásig kajtat az igazság kiderítése csekély reményének tudatában: hazudj hát!
  Ha még nem fogalmaztad meg, mit is szeretnél az élettől, mert vívódsz legbelül, de épp ettől van ki a közvetlen környezeted, hogy döntsd már el végre, hogy melyik utat választod magadnak és ajánlod, hogy jól válassz, mert a visszaút bizony keserves, kínokkal teli és anyagilag is taccsra tenne, amit nagyon nem akarsz ebben a mocskos mód’ pénzügyi szemléletű világban, elvágni magad: hazudj hát!
Ha csak robotolsz vakulásig a hétvégéiden is, mert ebben a mocskos mód’ pénzügyi szemléletű világban nem találsz más forrást a boldogságodhoz, miközben a szíved legmélyén Neked is Valaki egészítené ki az életed a Valami helyett, így lenne minden napod kerekdedebb, de valahogy nem találod meg az életben az igazi helyed: hazudj hát!
  Hazudtál éjszakákon át, mert már olyan régen szexeltél, nem hogy egy eget rengetőt, de akármilyet és amúgy is rémesen nagy üresség tátong a szívedben, ami nyomán oly mérhetetlen szeretethiányod van, hogy már attól elalél a kis „ázott veréb”-lelked, ha összefekszik Veled és utána átölel megszokásból és a nyakadba szuszog néha, miközben alszotok a másnap reggeli cudar valóság eljöveteléig: hazudj hát!

  Ha Te már tudod, hogy „nem”, de a Másikat nem akarod megbántani vagy szimplán csak félsz, esetleg remélsz még valami csodát, hogy úgyis rájön magától, vagy meglátja azt, ami Számodra már olyan egyértelmű, hogy ott van minden az orra előtt, hogy miért nem vesz már észre, hogy mégse: hazudj hát!
  Ha Te már tudod, hogy „igen”, de nem mered még a világ elé tárni, mert nem remélsz jobbat a jelenlegi, már-már kielégítőnek mondható helyzetednél, miközben az új, a jobb, a szebb csak egy merésznek tűnő karnyújtásnyira lebeg Tőled és várja, hogy megragadd és magadhoz szorítsd, hogy birtokba vedd, amíg csak, addig: hazudj hát!
  Ha aludtál mélyen, édes álmokat kergetve könnyeden szálló bárányfelhőként a pihenés kék egén, mikor felébreszt, de a világ minden kincséért se szeretnéd, hogy rosszul érezze magát emiatt, mert Te épp attól érzed jól magad, hogy Ő nem érzi rosszul magát: hazudj hát!
  Ha nem érzed át, hogy ezen példák után valami nagyon nem stimmel, hogy mekkora teher is valójában, hogy az igazsággal boldogabb lehetnél és inkább menekülsz a pillanatnyi megnyugvást adó sötétségbe, csak mert vak voltál eddig, megszoktad és nem tudod, hogy minek a fénye ilyen erős és tiszta: hazudj hát!

  Megjegyzés: Végre átlátom a félévi órarendem, így örömmel tudathatom Veletek, hogy a bejegyzések a következő héttől hétfőn, szerdán és pénteken fognak megjelenni 15 és 17 óra között!

Ex

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése