Formabontás

avagy mi van akkor, ha csak negyed óra áll rendelkezésre a 10szavas versenyre szánt művek megírására?

  A válasz egyszerű: csináljunk 5szavas versenyt! A műfaj alaptételei, mint ahogy maga a slam poetry, nincsenek kőbe vésve. A magyar meg egy találékony nemzet: nincs is más hátra, gyártsuk le a spanyol viaszt!
  Az első 5szavas még a tegnapi bejegyzéshez köthető, hiszen az ott említett Étterem-slam kapcsán dobálta össze a cseppet sem éhes közönség a szavakat - autó, gyár, tavasz, bor, gorilla - amikre 15 perc leforgása alatt kellett alkotnunk valami olyat, amitől megáll a falat a szájukban. Szerencsére azért a villát és a kést nem ejtették ki a kezükből, arra figyeltünk, hogy ne történjen ilyesfajta baleset.


38 - 20 éves kasztni
 vagy ahogy én hívom: ötsza-vas

  Egy-hármas, halk motorhangon szólal meg monoton, rangon aluli, mégis elvezetem, élvezetten az ékezeten, ép kezekben épp élek, lelkemben tavasz zengi csodás ódáját, míg odaát bor szaga terjeng, ez a maszlag eszement, a szívemben egyhangún king-kong.. Te csodás királyom s a királynők városában váltok sávot párosával.
  Rohanok Veszprém szélén, gyárakat nézvén, átélvén, a természet miben vész el, míg Te lantot letészel', amit én felveszek: részemről őszinte szeretet. Ő szinte még csak most született, mégis tipikus anyja majma, csúszik az anyai szívben egyre beljebb, mint banánhéjon gorilla, marketingünk gerilla, mert csak a kocsim oldalán a felirat: Ex nem ihat!
  Mert vezet lelke dalán, csak suhan meseszép tájakon, váll-lapom üres, csak kiskatonaként, mégse erőltetett a menet, szemem a hegyeken tovamehet, ahol lepkék, lehet piros-kék és egy pár aranyhal, ami engem hall, lakhelyük is látható, tengerkék Trabant Au-tó.


  A másik egy felkérés kapcsán jött, mikor is az odaLÖKött KÖLtészet (Slam Poetry Veszprém) maroknyi, ám annál lelkesebb csapatát hívta meg a Pannon Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke az Általuk megrendezett tanszéki Kiskarácsonyra. Volt Joulupukki, csapatverseny, tehetséges hallgatók és oktatóik közös performansza és az elmaradhatatlan karácsonyi süteményverseny. Amíg a bírák díjazták a sütiket, addig mi nem voltunk restek és negyed órával előtte kértünk 5 kifejezést - szánkózik, havat lapátol, hóember, atom-tengeralattjáró, rotációs kapa -, hogy a tanszéki előadót meg tudjuk tölteni szavainkkal, míg a zsűri a hasát tömi, persze szigorúan kóstolás-jelleggel.

39 - A zsák mélyén egy új világ

Halk füttyszó,
kösz, jó
hangon szólal meg e muzsika,
csak bújik a
zsák mélyéből mindaz elő,
ami szerethető.
Ki fütyül? Csak egy hóember hülyül,
amúgy szó nélkül.
Répaorrtól dalol orvul,
zengi dalát inkább orrból,
hiszen nincsen harsány szája,
mégis van, aki utálja.
Belőle havat lapátol, mert megirigyelte,
hogy a hóember két szép szeme
gomb, ettől az lett gond-

talan egy hontalan,
Kapaszkodik rotációs kapára,
mert nem látja, nem emlékszik útja nagyjára,
de hiába szánkózik, a zsákból, kikívánkozik
egy atom-tengeralattjáró, persze csak játék...
jó gyerekeknek őszinte ajándék.
Ex

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése